Nyskriven dramatik i bokform

Fem böcker med nyskriven dramatik finns nu att köpa i tryck format och som e-bok i Dramatikerförbundets webbshop. Länk!

Variation av Kristian Hallberg handlar om klass, etnotism och vikten av att peka fingret inåt i stället för åt andra. Pjäsen vann Nordiska Radioteaterpriset 2015.

Den älskade av Lisa Langseth är monologen som den hyllade filmen Till det som är vackert bygger på, och som fått förnyad aktualitet i och med kulturmansdebatten. Pjäsen är en psykologisk studie i en ung kvinnas starka längtan efter något som gör livet värt att leva.

Mira går genom rummen av Martina Montelius undersöker vad en familj egentligen är. Pjäsen handlar om längtan och uppror, om omöjliga val – men allra mest om att våga stå för sin kärlek. Montelius mottog Staffan Göthe-priset 2015.

Ingen fattar utom vi av Anders Duus följer tre vilsna tolvåringar på flykt från sina trånga roller. En pjäs om vänskap, identitet och om att hitta styrka i destruktivitet. Om en grej som ingen fattar utom de.

Sufflören av Andreas T Olsson är en varm och sorglig komedi där vi får möta en sufflör som trivs med att behövas som mest när han märks som minst. En hyllad monolog som precis haft nypremiär på Dramaten.

Bild: © Dramatikerförbundet